Huhtikuu 2022

Tässäpä suurta hiihtohistoriaa. Mikon kanssa osallistuin vuonna 2009 Saarihiihtoon Virolahdella, aivan Venäjän rajan tuntumassa. Keväisellä Suomenlahden jäällä latu oli tehty viimeisen päälle hyvin. Matka oli 10 km suuntaansa, lyhyellä matikalla laskettuna yhteensä 20 km.

Erikoisuutena todettakoon, että tuolloin eli 2009 käytettiin vuoden 2007 peruuntuneen hiihdon rintalappua. Saimme kuitenkin ihan oikean vuoden mitalit.

Hiihdettiin leppoisalla vauhdilla. Paluumatkaa rasitti jonkin asteinen lumimyräkkä, mutta siitäkin selvittiin. Venäjän-rajalla kun oltiin, niin jopa rajavartiolaitoksen helikopteri kävi varmistamassa, että olimme virallisella reitillä. Kukaan ei tiettävästi livahtanut väärälle puolelle.

Virolahden-reissulla kävimme myös Veli Saarisen (1902-1969) puistossa ja muistomerkillä. Tuo kuuluisa hiihtäjä ja Suomen maajoukkueen pitkäaikainen hiihtovalmentaja oli meille sukua. Hän oli Onni-vaarin (1881-1950) serkku. Veli Saarinen oli ensimmäinen suomalainen maastohiihdon olympiavoittaja, Lake Placid 1932, 50 km!

Suvun Saariset ovat kotoisin Virolahden Martinsaaresta, joka jäi toisen maailmansodan jälkeisten alueluovutusten jälkeen Neuvotoliiton puolelle. Nyt valtakunnan raja kulkee Martinsaaren ja sen luoteispuolella, rajavyöhykkeellä olevan Vanhasaaren välissä. ”Vanhassa” on meidän suvullamme pieni palsta, jonka omistavat nyt Mikko ja sisareni Tiina ja Johanna.

Veli Saarisen patsaalla
Saarihiihto 2009
Veli Saarinen hiihtää (1930-luvulla?)

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010