Huhtikuu 2023

Näköradio eli televisio alkoi tulla Suomeen 1950-luvun puolivälissä. Yksi laitemerkeistä oli Helvarama. 1960-luvulla tv:n suosio kasvoi. Tosin se oli vielä niin harvinainen, että ohjelmia joutui käymään katsomassa naapurissa (kuvituskuva). Kattoantennista tiesi, missä huushollista oli telkkari. Tv-lähetykset hoiti Yleisradio.

Suosittuja ohjelmia olivat mm. urheiluruutu, Bonanza, Lännentie ja hieman myöhemmin jännityssarja Takaa-ajettu. Naapurissa katsottiin myös myöhään lauantai-iltaisin tullutta Jatkoaikaa, joka oli räväkkä keskusteluohjelma. Kaikki ohjelmat olivat tuolloin musta-valkoisia.

Rasivaaran koululle telkkari hankittiin paperinkeräyksellä! Keräyspaperista maksettiin koululle varsin hyvä hinta. Oppilaat kantoivat sanomalehtiä urakalla koulun halkoliiteriin, jonne ei sitten juuri klapeja mahtunut.

Suosittuja tv-tähtiä olivat mm. urheilutoimittaja Anssi Kukkonen, sääprofeetta Paavo Salmensuu piippuineen, Kylli-täti satupiirroksineen ja tietenkin uutistenlukija Heikki Kahila.

Myös Mainostelevisiolla oli tuolloin lähetyksiä, tosin se toimi Yleisradion tv:n ”sisällä”, ei siis omana itsenäisenä kanavanaan.

Televisiot olivat pitkän aikaa reilun pahvilaatikon kokoisia ja muotoisia. Nyt sentin paksuisia telkkareita on vaikka kuinka suuria. Ja ohjelmakanavia on joka lähtöön.

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010