Lokakuu 2023

Musiikkifestarit olivat must- ja peace -juttu varsinkin 70-luvun alussa. Esikuvana tietenkin legendaarinen Woodstock. Ensimmäinen pop-jazz-festari jolle osallistuin oli Vaasa Youth Festival vuonna 1971. Siellä yhtenä pääesiintyjistä oli Tasavallan Presidentti. Jostakin meidän porukalla pälkähti päähän, että mukana olevalle kasettimankalle täytyy saada bändin soittoa. Ja siitä saatiinkin pätkä Frank Zappan biisistä King Kong. Tämä pätkä on nykyisin työstämälläni cd-Levyllä! Olen antanut cd:n myös Tolosen Jukalle, joka otti sen taannoin vastaan huulet pyöreinä.

Noille Vaasan festareille menin yhdessä Tapsan kanssa. Kotoa Rasivaarasta lähdettiin liikkeelle liftaten, kuten tuolloin oli pitkälti tapana. Ensimmäinen etappi oli jo Joensuu, missä vietettiin telttayö. Mietittiin, että mikä mahtaisi olla Tapanille eli Tapsalle räväkämpi kutsumanimi, jonka voisi lanseerata tutuille. Pohdinnan jälkeen nimeksi tuli Rutto, jota vieläkin porukat varsinkin Hämeessä käyttävät.

No, sitten festarikäynnit jatkuivat Poriin ja Ruisrockiin, jossa itse kävin kesästä 1971 alkaen. Kuvia otettiin, mutta ei niin hirveän paljon. ”Piippukuvassa” poseeraavat vasemmalta oikealle Kinnusen Petri, Jalon kaveri (nimeä en muista), Ruupeni ja piippu sekä Matti. Toisessa ryhmäkuvassa ovat Havukan Pekka, Amu, minä, Jalo ja Rutto.

Itse olen ollut yksillä festareilla peräti esiintymässä. Kyseessä on Rääkkylän Kihaus Folk 2017. Siellä säestin ”rengin” ominaisuudessa ”piikoja” eli Kaija Kangasta, Kaija Pakarista ja Erja Alanderia (Piiat ja renki -yhtye). On huikea muisto keikasta.

Festareilla kaipasin aina Jethro Tull -yhtyettä: jospa vihdoinkin pääsisin sen konserttiin. Kulttuuritalolla seensimmäinen kerta sitten oli, vuotta en tarkkaan muista. Huippumuisto on kuitenkin Ian Andersonin aito biisilista, jonka sain napatuksi stagelta heti soiton loputtua. Se on yksi ”aarteistani”. Sittemmin olen ollut Jetrhon keikoilla neljä-viisi kertaa.

PS. Kihaus Folkista yksi tuore muisto. Rääkkylän kirkossa esiintyi viime kesänä kantele-velho Ida Elina. Hän soitti hengellisten biisien lisäksi kunnon poppia ja rockia. Sitten joku (en minä) huusi takapenkiltä, että ”Soita Paranoid”. Ja kuinka ollakaan, seuraava biisi oli Paranoid. Miettikääpä: Rääkkylässä, kirkossa, kanteleella, Paranoid!

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010