Maaliskuu 2022

Sekatavarakauppa Rasivaarassa 1960-luvun alussa. Osuuskaupan tarjontaa on tutkimassa isä-Keijo Saarinen. Näyteikkunassa ovat esillä erityisesti pyykkiasiat upeasta pesukoneesta lähtien. Saippuana on korissa mm. Sunlight, joka kansan suussa tunnettiin nimellä ”Suniltti”.

Toisessa kuvassa Osuuskaupan johtaja Kauko Rosti palvelee asiakasta, ja kauppa-apulaiset lajittelevat tuotteita hyllyihin laitettaviksi.

Aivan Rasivaaran keskustassa oli 60-luvulla peräti kolme kauppaa: Osuuskaupan lisäksi Kauppayhtiö sekä Oma-Apu. Hieman kauempana kylän keskustasta olivat Päivisen kauppa Oravilahdella, Kopran kauppa Kiteentien varressa, Hyvösen kauppa Rasisalon tienristeyksessä ja Timoskaisen kauppa Kiesvaaran risteyksessä. Lisäksi lähikylillä oli omia kauppojaan. Nyt Rasivaarassa on vain Kaupparinteen rautakauppa. Tai on virhe sanoa ”vain”, sillä sen palvelu valikoimineen on erinomaista.

Alimmainen kuva on sitten Helsingistä. Verkkokaupan tunnelmaan ja valikoimaan olen tutustumassa Pekan tyttären Adinan kanssa vuonna 2017.

Nythän kauppaan ei tarvitse välttämättä edes mennä, kun tilaukset toimituksineen voi hoitaa parhaimmillaan etänä.

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010