Marraskuu 2022

Katsotaanpa sotilasasioita isäni Keijon kokemusten kautta. Nämä kokemukset olivat enimmäkseen aivan sodan loppuvaiheesta eli Helsingin suurpommituksista helmikuussa 1944. Tätä ennen hän oli jo 12-vuotiaana osallistunut syyskuussa 1939 väestönsuojelun koulutukseen. Kuva tästä on otettu elokuvateatteri Bio Rexin aulassa Helsingin keskustassa. Keijo-poika on rivissä viides vasemmalta. Kuva löytyy mm. Pommitettu Suomi -kirjasta, joka on juuri julkaistu.

Varsinaisiin sotatehtäviin Keijo meni Helsingin suurpommitusten aikana. Hän toimi sotilaspoikana ilmatorjunnassa. Tästä on säilynyt muistiinpanoja erityisesti helmikuun viimeisestä suurpommituksesta 26.2.1944. Ohessa on ote muistiinpanoista. Alku on seuraava: ”Helsingissä ankara pommitusammunta alkoi ollessamme Kulosaaren kohdalla. Ryssät pudottivat useita kymmeniä valopommeja. Samalla alkoivat räjähdys-, palo- ja ym. pommit putoilla… ”. Tuo oheinen sivu muistiinpanosta kannattaa kyllä lukea.

Isä ei kertonut sotakokemuksistaan mitään. Veikkaan että tarinaa olisi tullut, kun itselläni koitti varusmiespalvelus. Jutut jäivät kuitenkin kuulematta, sillä isä kuoli yllättäen 43-vuotiaana. Olin silloin juuri täyttänyt 17 vuotta.

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010