Marraskuu 2023

Esittelyssä ovat nyt laitteet, joilla musaa on aikoinaan soitettu ja soitetaan edelleen, vaikka biisejä saa poimituksi ”pilvistä” eli taivaan tuulista. Eläköön vinyylin ja LP-levyjen paluu!

Jo lapsuudesta on minulle tuttu grammari eli gramofoni. Peruslaite on musta laatikko, joka avataan soittoa varten. Levyt ovat ns. savikiekkoja. Itse soittelen grammaria pelkästään mökillä kesäaikaan. Juhannuksen rutiineihin kuuluu erityisesti ”Porilaisten marssi”. Eräänä juhannuksena huomasin, että naapurimökin asukkaat nousivat peräti kunniakkaasti seisomaan kappaleen ajaksi.

Ihan oma lukunsa grammari maailmassa on His Master´s Voice -torvigramofoni, josta saa pulittaa nykyään jo sievoisen summan euroja. Intialaista kopiota ei kannata ostaa. Harvinaiseen kategoriaan kuuluu myös erittäin pieneen tilaan menevä grammari, joka löysin Tampereen kirpparilta. Näitä soittimia ei tietojeni mukaan Suomessa ole kovinkaan monta.

Kehitys kehittyi ja soittimeksi vakiintui uuden tyyppinen levysoitin. Niitäkin on hyvin vanhoja, oheisessa kuvassa on tosi vanha, sähkökäyttöinen levari. Uudemmat ovat varmasti kaikille tuttuja, joten ei niistä sen enempää. Kuin että hyllyyni on kertynyt levyjä, älppäreitä, vuosikymmenten varrella liki 2 000 kappaletta.

Jukeboxit olivat varsinkin 60-luvun lopulla ja 70-luvun alkuvuosina hyvin yleisiä erityisesti baareissa ynnä muissa kuppiloissa. Nyt niitä haikailevat ja ostavat alan harrastajat. Itsellänikin oli Rock Ola -merkkinen jukebox, mutta siitä piti luopua, kun muutimme kerrostaloon. Itku meinasi tulla, mutta onneksi soitin pääsi hyvään kotiin Iittalaan.

PS. Varkaudessa on hieno Mekaanisen musiikin museo. Käy ihmeessä katsastamassa!

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010