Merimiesten tarinoita

Yksi esinekokoelman helmistä on Onni-vaarin merimiesarkun ja merimiessäkin lukko. Se on hyvin todennäköisesti kiertänyt vaarin mukana kaikki valtameret.

Lukon vahva nahkainen punos on liki kämmenen kokoinen ja punoksen runko on metallia. Varsinaiseen lukko-osaan kuuluu ensinnäkin tanakka metallitanko.

Erikoisuuden huippu piilee kuitenkin siinä, kuinka lukko avataan. Lukossa on eräänlainen koodirulla, jonka kirjaimistoa pyörittämällä pitää saada muodostumaan erään saksalaisen kaupungin nimi. Kyseessä on siis tietynlainan ”kassakaappikoodi”.

Tehtävä ei ole helppo, vaikka aluksi siltä tuntuukin. Yritin itse avata lukkoa maantiedon kartan avulla vuosikaudet, mutta eipä vain natsannut. Sitten kun olin jo itku kurkussa luovuttamassa, niin isä-Keijo kertoi luottamuksella ratkaisun. Hieman tuntui nololta jo silloin ja tuntuu vieläkin. Mökin sadoista vieraista lukon on pystynyt aukaisemaan muistaakseni vain yksi henkilö. Siispä tervetuloa kokeilemaan!

Toinen merimiesaiheinen tarina on kevyempää laatua. Keksimme 1960-luvun lopulla Tiina-siskoni kanssa jekun, jonka syötimme helsinkiläisille vieraillemme Kristinalle (lyhyesti ”Tiinalle”) ja Marcukselle (lyhyesti ”Marsukselle”). He olivat himpun verran nuorempia kuin me ja olivat perheensä kanssa Rääkkylän kehittyvän matkailutuotteen vieraita viereisellä kesämökillä. Perhe tuli Rääkkylään mukaviin merimiesasuihin pukeutuneena.

Meidän mökin ”pöksässä” eli nukkumaosassa oli puinen arkku, jonka avaaminen oli tosi hankalaa. Piti tietää, miten arkun kantta tuli käsitellä. Tiinan kanssa syötimme vieraillemme tarinan, että ennen arkun avaamista oli sanottava oikea tunnuslause, minkä jälkeen arkun sai auki tietyllä tavalla. Me tietysti avustimme avaamisessa tai olimme avustamatta aina tilanteen mukaan.

Avaamislause oli todella huippuunsa viety oivallus. Täsmälleen oikealla äänenpainolla piti sanoa seuraavasti: ”Merimies liukastui banaanin kuoreen”. Joskus vieraiden sallittiin onnistuvan, useimmiten ei. Tuntuipa tosi hienolta saada juksata noita hienoja helsinkiläisiä!

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010