Toukokuu 2024

Tässä hieman tavallisuudesta poikkeava Kuukauden kuva. Kyse on SPR:n veripalvelusta ja sen hoitamasta verenluovutuksesta, johon olen osallistunut nyt kaikkiaan tasan 100 kertaa. Aloitin luovuttamisen aikoinaan harvakseltaan, mutta viime aikoina olen käynyt luovuttamassa aivan säännöllisesti keskimäärin joka toinen kuukausi. Vielä ehdin luovuttaa kaksi kertaa, sillä yläikäraja on 70 vuotta. Veriryhmäni on hyvin harvinainen eli A-.

Suomen Punaisen Ristin veripalvelu vastaa koko maan veripalvelutoiminnasta. Sen tehtäviin kuuluu mm. verenluovutusten järjestäminen, veren testaus, varivalmisteiden tuotanto ja jakelu. Tulonsa Veripalvelu saa pääasiassa verivalmisteiden myynnistä sekä erilaisista tutkimuksista.

Luovutuksesta tulee aina oikein hyvä mieli, kun tietää olevansa hyödyksi jopa potilaiden kriittisessä tilassa. Veripalvelu toimittaa suomalaisiin sairaaloihin punasolu-, verihiutale- ja plasmavalmisteita potilaiden hoitoa varten. 

Pääkuvassa on juuri sadas luovutuskertani Vantaan uudessa toimipisteessä. Kortti on siitä todisteena. Kynällä merkattu päivämäärä on seuraavan luovutuksen mahdollinen ajankohta.

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010