Valokuvakilpailun ykkössija jaettiin

Rääkkylä-Seuran valokuvakilpailu Rääkkylä Nyt! on ratkennut. Viime vuoden jälkipuoliskolla järjestetyn kilpailun raati päätyi tulokseen, jonka mukaan kolme kuvaa valittiin tasaväkisesti ykkössijalle. Lisäksi kuusi kuvaa sai kunniamaininnan. Yhteensä kisaan osallistui 25 kuvaa.

Kilpailukuvien aiheina tuli olla Rääkkylän arki, pitäjäläisten toiminta sekä pitäjän perinteiden ylläpitäminen. Ykkössijalle valitut kuvat kertovat juuri näistä teemoista. Tällä kertaa luontokuvat eivät kuuluneet kilpailun aihepiiriin.

Kilpailussa palkittiin aihepiireittäin kolme tasavertaista voittajaa:

o keskimmäinen kuva: VOIMANSIIRTO – Rääkkylän arki – Antero Pesonen

Kuvan hektinen hetki on valokuvauksellisesti sommitelmana onnistunut – dynaaminen, pelkistetty ja puhutteleva arkinen pinnistys. Tällaisia hetkiä tapahtuu kaikkialla kaiken aikaa, kuvaaja vain on harvoin paikalla. Otos peilaa väkevästi pitäjäläisten sinnikkyyttä, yritteliäisyyttä ja kapinaa.

o alimmainen kuva: OHIKULKIJAN SILMÄNILO – Pitäjäläisten toiminta – Aatos Suominen

Huikea panoraamaotos välittää aidosti pirteän kesäisen puuhamielen, kukkaloiston ja iloisen kuhinan suven suosituimmassa yleisötapahtumassa. Kuvan tunnelma saa katsojan hymyilemään ja muistelemaan menneen kesän tuoksuja sekä linnunlauluja perinnemaisemassa

o ylimmäinen kuva: JUURET – Perinteiden ylläpitäminen – Ville Lehvonen

Havahduttava, meditatiivinen tunnelma henkii seesteistä rauhaa ja harmoniaa. Syvällinen asetelma herättää katsojan uteliaisuuden ja ajatukset nykypäivästä sukupolvien ketjuun sekä omiin juuriin. Upeat korkovalot, heinäpelto ja jylhä ikikuusi hyväilevät aistejamme.

Kunniamaininnan saivat kuvat Sairaalaklovni ja pikkutytön selfie (kuvaaja Henrik Rantanen), Lakan ostajat (kuvaaja Henrik Rantanen), Sopankeittäjä (kuvaaja Pirkko Holopainen), Kolme autoa lossilla (kuvaaja Anne-Mari Kämäri), Edellisen asiakkaan jäljet S-marketin pihassa (kuvaaja Sonja Moore) ja Savusaunan lämmitystä Niemisessä (kuvaaja Eero Saarinen).

Raati, johon kuuluivat toimittaja-valokuvaaja Matti Litukka ja Rääkkylä-Seurasta Tomi Helanne, Hanna Nuutinen, Timo Saarinen, arvioi kaikki kuvat otsikoituna, mutta ilman kuvaajan nimeä. Raadin mielestä kilpailuun saapunut kuvakavalkadi on kuitenkin kokonaisuus, jonka jokainen pala on tärkeä. Loput valokuvat toimivat tämän koko kilpailuun liittyvän teeman/tarinan kertojina ja kaikki otokset ovat nähtävissä tulevana kesänä toisiaan täydentäen näyttelyssä, joka järjestetään Paksuniemen satamaravintolassa. Näyttelyn avajaiset pidetään 31.5.2022, ja näyttely on avoinna koko kesän ravintolan aukioloaikoina.

Keijon kotimuseo | Keijontie 50, Rääkkylä | timppas(at)kolumbus.fi | 045-324 9010